Možnost objednávky ryb on-line
Objednávku zpracovaných ryb si vyzvednete bez čekání a platba proběhne až na místě...

Více v archivu


Jeseter sibiřský

Aktuálně v prodeji Chovaný druh


Jeseterovití patří do nadřádu chrupavčitých ryb a od nadřádu kostnatých ryb (běžné ryby) se liší v několika bodech.  Z nalezených fosilií se odhaduje, že jeseteři obývají naši Zemi už 250 miliónů let, naproti tomu kostnaté ryby asi 60 miliónů let. Vyskytují se přirozeně pouze na severní polokouli. Mají heterocerkní ocas (podobný ocasu žraloka), ústa mají na spodině hlavy a hlava vybíhající v různě dlouhé rostrum. Tělo je pokryto 5 podélnými řadami kostěných štítků. V dospělosti se mezidruhově vyznačují velikými hmotnostními rozdíly, a to v řádu několika stovek gramů až několika tun. Největší dosud chyceným druhem jesetera byla vyza velká s velikostí 8,5 metru a váhou 2075 kg. Jeseteři patří mezi dlouhověké ryby, některé druhy dosahují stáří více než 100 let.

Původním domovem pro jesetera sibiřského jsou mohutné sibiřské řeky. K nám byl introdukovaný na konci 20. století. V současné době se vyskytuje na mnoha soukromých revírech, kde je vysazován z umělých chovů.  Jeseter sibiřský dosahuje délky až 3 metry, ovšem běžné velikosti jsou okolo 1 m a váhy 10 kg.  Pohlavně dospívá v poměrně vysokém věku 6 – 8 let.

Na území Evropy je především chován v uzavřených recirkulačních systémech. Je chován, jak pro maso, tak pro kaviár. Z tohoto důvodu je v nabídce po celý rok. V kulinářském využití je velice oblíben z důvodu absence jakýchkoliv kostí. Maso se vyznačuje příjemnou strukturou s vyšším podílem tuku. Vhodná úprava je pečení, uzení.

Jeseter sibiřský