Možnost objednávky ryb on-line
Objednávku zpracovaných ryb si vyzvednete bez čekání a platba proběhne až na místě...

Více v archivu


Kapr obecný

Chovaný druh


Za původ kapra obecného se považuje Eurasie a řeky v povodí Dunaje. Do dalších řek a oblastí Evropy pronikl díky rybničnímu chovu.

Tělo kapra je robustní, zavalité, v hřbetní a břišní partii vyklenuté. Ústa jsou spodní, vysunovatelná, se dvěma páry vousků. Šupiny jsou velké. Kromě šupinaté formy vytváří další formy s redukovaným ošupením (lysec, řádkový, hladký kapr). Hřbetní ploutev má dlouhou základnu. Hřbet je tmavozelený až šedý, boky žlutozelené až nazlátlé, břicho žlutobílé.

V České republice se kapr chová v rybničním chovu v tříletém nebo čtyřletém cyklu. Jikernačka kapra dospívá ve 4 letech a mlíčák ve 3 letech. Rozmnožuje se obvykle v květnu, kdy teplota vody dosahuje kolem 20 °C.

Kapr je u nás hospodářsky nejvýznamnější druh chovaný v rybnících a rovněž nejvýznamnější sportovní rybou. Na trh se dostává obvykle ve dvou obdobích, a to na jaře při jarních výlovech a hlavně na podzim a v období Vánoc. Na trh je dodáván ve dvou velikostech kapr výběrový, který dosahuje váhy nad 2,5 kg a kapr první třídy s váhou do 2,5 kg. S kulinářského hlediska se menší ryba hodí například ke grilování, pečení, větší k uzení. Kapr je ryba se širokým uplatněním jak v teplé kuchyni, tak i ve studené kuchyni, kde lze využít i kvalitních zůstatků („zbytků“ z dalších úprav).

 

Kapr obecný